100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam246Nie polecam0

Chmura tagów
Właściwości oleju z nasion konopi
Właściwości oleju z nasion konopi

Obecnie na rynku spożywczym oraz kosmetycznym można spotkać produkty zawierające w swoim składzie olej konopny, który pozyskiwany jest z nasion konopi. W krajach Europy Wschodniej (szczególnie w Rosji) jest używany w tradycyjnych potrawach, a w przeszłości był używany jako olej oświetleniowy, a także do wyrobu masła. Taki olej tłoczony jest na zimno.

Nasiona konopi zawierają:

  • 25-35% kwasów tłuszczowych (głównie wielonienasyconych)
  • 20-25% białka
  • 20-30% węglowodanów
  • 15% błonnika pokarmowego

Nasiona są również źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu stanowią bardzo cenny składnik zbilansowanej diety.

Uzyskany z nasion olej zawiera:

  • ponad 80% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – zapewnia to krótki okres przydatności, (chłodzenie i trzymanie oleju w ciemnych butelkach powoduje, że ten okres się wydłuża)
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – Kwas omega-6, czyli kwas linolowy (LA) oraz kwas omega-3, czyli kwas α-linolenowy (ALA). Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest na poziomie pomiędzy 2:1 a 3:1 i jest uważany za optymalny dla zachowania zdrowia wg dietetyków
  • 0,67-4,08% kwasu γ-linolenowego (GLA)
  • 0,4-1,6% kwasu stearydonowego (SLA)

Olej konopny powinien być:

  • Pozyskany z nasion, które nie mają więcej niż rok – mogą wtedy nabyć niepożądany smak i zapach
  • Z oczyszczonych nasion konopi – wtedy zawiera śladowe ilości THC
  • Wysuszony w temperaturze poniżej 25 °C – Wilgoć w nasionach wynosi 15-20%, a do tłoczenia dopuszczone są nasiona o wilgotności poniżej 10% (wtedy nie rozwija się w nich pleśń). Jeśli ten warunek jest niespełniony olej może mieć ostry zapach ryb i amoniaku
  • Tłoczony na zimno – w temperaturze 40-50 °C i pozostawiony na okres od jednego do dwóch tygodni, uzyskuje wtedy kolor zielony i posiada aromat cytryny, mięty i pieprzu oraz orzechowy posmak. Utrata koloru podczas procesu bielenia i rafinacji powoduje usunięcie antyoksydantów. Tłoczenie powoduje, że do oleju dostają się śladowe ilości CBD i terpenoidów.
  • Po butelkowaniu, chroniony przed światłem i przechowywany w jak najniższej temperaturze – tłuszcze utleniają się pod wpływem światła i tworzą się niezdrowe dla naszego organizmu tłuszcze trans.

Dzięki dużej ilości PUFA, olej z nasion może być składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla suchej skóry. Nie zatyka porów, odbudowuje hydrolipidową warstwę ochronną skóry i zapobiega utracie wody z naskórka. Dlatego też w badaniach klinicznych wykazano, że olej jest przydatny w leczeniu ran śluzówki po operacjach oczu, nosa i gardła. W badaniach porównujących olej z nasion konopi do oliwy z oliwek wykazano, że osoby z atopowym zapaleniem skóry zauważyły znaczącą poprawę po zażyciu oleju z nasion konopi. Kwasy PUFA obniżają poziom złego cholesterolu (LDL).

Olej najlepiej stosować do sałatek, ze względu na niską temperaturę dymienia (około 165 °C), która uniemożliwia gotowanie i smażenie w wysokich temperaturach. Jest również idealnym zamiennikiem dla masła, można go również dodać do dipów i past.

Zapraszamy do naszego sklepu, gdzie można znaleźć najwyższej jakości olej z nasion konopi.

 

Więcej na ten temat:

Konopie przemysłowe

Nasiona konopi jako składnik odżywczy

Prozdrowotne właściwości oleju z konopi

Lecznicze właściwości konopi

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl